51PKpLFKmQL._SL1000_Wyróżniamy wiele rodzajów szkła do piwa. Dzieją się one na trzy podstawowe rodzaje – na kufle, pokale i szklanki. Dane szkło jest często przypisane konkretnemu stylowi piwa. Dziś pod lupę wezmę kilka rodzajów i wymienię ich wady i zalety.

 

Należy pamiętać czym różnią się od siebie kufel, pokal i szklanka. Jest to bardzo proste. Kufel musi mieć ucho. Pokal musi mieć nóżkę, możemy go nazywać kielichem. Szklanka nie posiada ani ucha, ani nóżki.

Odpowiednio: pokal, kufel, szklanka

Odpowiednio: pokal, kufel, szklanka

A oto różne rodzaje szkła do piwa:

  1. Tulipan

Moje ulubione szkło do piwa. Jeśli ktoś śledzi mój blog od dłuższego czasu, powinien zauważyć, że większość piw wypijam właśnie w tym pokalu. Z pewnością szkło degustacyjne.

Zalety:

Świetnie kumuluje aromaty

  • Względnie niska cena (można znaleźć po 3zł/sztuka)
  • Piękny wygląd
  • Utrzymuje pianę przez dłuższy czas
  • Trzymając pokal za nóżkę, nie ogrzewamy dodatkowo piwa swoimi dłońmi

 
 

 

Wady:

  • Niska wytrzymałość, łatwo się tłucze
  • Pojemność zazwyczaj nie większa niż 400ml (ale to szło degustacyjne)
  • Kształt pokalu może powodować trudności w myciu
  1. Shaker

Bardzo często spotykane szkło w polskich pubach.

Zalety:

  • Niska cena (często poniżej 3zł)
  • Uniwersalność (oprócz piwa serwowane są w nim inne napoje)

Wady:

  • Nie kumuluje dobrze aromatów piwa (przeznaczony do piw sesyjnych)
  • Jest nieelegancki
  • Brak ucha lub nóżki powoduje, że piwo będzie dodatkowo ogrzewane podczas trzymania szkła dłońmi
  1. Nonic

Typowe szkło spotykane w angielskich knajpach.

Zalety:

  • „Nagięty” kształt minimalizuje wyślizgnięcie się szkła z ręki
  • Sam kształt sprawia wizualnie miłe wrażenie

Wady:

  • Niska wytrzymałość
  • Kumulacja aromatów jest średnia
  • Brak ucha lub nóżki powoduje, że piwo będzie dodatkowo ogrzewane podczas trzymania szkła dłońmi
  1. Zwykły kufel

Przeznaczony dla jasnych lagerów.

Zalety:

  • Bardzo wytrzymały
  • Praktyczność
  • Trzymając kufel za ucho, nie ogrzewamy dodatkowo piwa swoimi dłońmi

Wady:

  • Niska kumulacja aromatów

 

 

  1. Snifter

Szkło degustacyjne.

Zalety:

  • Bardzo wysoki poziom kumulacji aromatów
  • Bardzo elegancki wygląd
  • Utrzymuje pianę przez dłuższy czas
  • Trzymając pokal za nóżkę, nie ogrzewamy dodatkowo piwa swoimi dłońmi

Wady:

  • Niska wytrzymałość
  • Droższy od innych rodzajów szkła
  • Kształt pokalu może powodować trudności w myciu
  1. Szkło do Weizena

Jak sama nazwa mówi – jest to szkło do bawarskiego piwa pszenicznego.

Zalety:

  • Dość tanie
  • Sprzyja utrzymywaniu się piany przez dłuższy czas
  • Dobrze się je trzyma w ręku

Wady:

  • Brak ucha lub nóżki powoduje, że piwo będzie dodatkowo ogrzewane podczas trzymania szkła dłońmi
  • Niska wytrzymałość
  1. Teku

Specjalnie zaprojektowane szkło, przeznaczone do degustacji.

51PKpLFKmQL._SL1000_

Zalety:

  • Doskonale kumuluje piwne aromaty
  • Świetnie utrzymuje pianę

Wady:

  • Drogie
  • Niska wytrzymałość
  • Pojemność zazwyczaj jest nieduża (ale to szło degustacyjne)

Najważniejsze rzecz – pamiętajcie, to szkło jest do piwa, a nie piwo do szkła. Wcale nie musicie mieć wszystkich jego rodzajów. W zupełności wystarczą trzy lub cztery – jedno degustacyjne jak snifter czy tulipan, jedno do piw pszenicznych i jedno uniwersalne, wytrzymałe jak kufel. Nie dajmy się zwariować!

Jeśli wpis się spodobał, podziękuj „lajkiem”. Przyniesie to obustronne korzyści.