Piwo każdy pije, ale większość mało o nim wie. Po przeczytaniu tego artykułu ich wiedza powinna się poprawić!

A jak Alkohol.

Dla nieświadomych piwoszy zawartość alkoholu w piwie jest rzeczą kluczową. Zdarza się też, że uzależniają poziom alkoholu od barwy. I tak np. piwo ciemne zawsze musi być bardzo mocne. Tymczasem takiej zależności nie ma. Niewiele osób też zdaje sobie sprawę z tego, że 5% alkoholu nie oznacza tego, że w 100ml napoju znajduje się 5g alkoholu. Otóż, zawartość etanolu podajemy objętościowo. Sama substancja jest „lżejsza” od wody, czyli ma mniejszą gęstość.

A ile to ma alkoholu... ? (źródło zdjęcia: wikipedia.pl)

A ile to ma alkoholu… ? (źródło zdjęcia: wikipedia.pl)

B jak Beer.

Wydawałoby się rzecz oczywista, a niekoniecznie tak jest. Na Wyspach Brytyjskich przyjęło się kiedyś, że piwa górnej fermentacji będą oznaczane jako „ale”. Natomiast „beer” ma odnosić się tylko do piw dolnej fermentacji, czyli do lagerów. Obecnie w Wielkiej Brytanii można się spotkać z różnymi podejściami do tematu, stąd też te nieoczywistości.

C jak Chmiel.

Piwo to niby zupa chmielowa. „Zupa chmielowa jest bardzo zdrowa” – głosi znane powiedzenie. Trzeba sobie wbić do głowy, że chmiel to tylko przyprawa do piwa. Podstawą tego trunku jest – oprócz wody – słód. Nie oznacza to, że chmiel ma małe znaczenie. Wystarczy spojrzeć na rewolucję piwną opartą na jego amerykańskich gatunkach.

D jak DMS i diacetyl.

Dwie substancje, które są bardzo często spotykanymi wadami w piwie. DMS to zapach gotowanych warzyw lub kukurydzy w puszce. Diacetyl to maślanka. Szczególnie ten ostatni jest niebezpieczny dla zdrowia – ale tylko w wyższych stężeniach, których w piwie nie uświadczymy.

E jak Estry.

Piwo bogate w estry to piwo bogate w zapachy przede wszystkim owoców. Estry powstają podczas fermentacji, gdy temperatura jest relatywnie wysoka (czyli zazwyczaj powyżej 20 stopni Celsjusza). W niektórych piwnych stylach bywają naprawdę pożądane.

F jak Fermentacja.

Jeden z procesów produkcji piwa. Tutaj mamy do czynienia z fermentacją alkoholową, zatem z cukrów przerobionych przez drożdże powstaje alkohol i dwutlenek węgla. Wyróżniamy fermentację górną, dolną i spontaniczną.

Fermentujące piwo

Fermentujące piwo

G jak Garbniki.

Mogą być pochodzenia odsłodowego lub odchmielowego. Powodują, że piwo jest cierpkie, ma nieprzyjemną goryczkę, co wpływa negatywnie na pijalność piwa.

H jak HGB (High Gravity Brewing)

Metoda stosowana głównie przez koncerny w celu uzyskania dużej wydajności. Wydajności rozumianej zwiększeniem produkcji i zawartości alkoholu w piwie. Głównymi grzechami tej metody są: rozcieńczanie wodą świeżego piwa (nie mylić z mitem rozcieńczania piwa z beczki w knajpach), stresowanie drożdży pracą w niesprzyjających warunkach, dodawania dużej ilości surowców niesłodowanych, przyspieszanie fermentacji, stosowanie sztucznych enzymów. Wszystko to wpływa na uzyskanie piwa niekoniecznie dobrego.

I jak Integracja

Środowisko piwne jest dość specyficzne. Wyróżnia się z innych znaczną integracją. Rzeczą normalną w piwowarstwie rzemieślniczym jest kooperacja dwóch lub większej ilości browarów. Przykładów jest mnóstwo nawet w polskim wydaniu. Pinta, Ale Browar i Piwoteka zjednoczyli się, by dwukrotnie stworzyć nowe piwa. Pierwszy z browarów współpracował z gościem z zagranicy – vlogerem Simonem Martinem oraz warzył wspólnie z irlandzkimi piwowarami z O’Hara. Z kolei Ale Browar dwukrotnie współpracował z uznanym Nøgne Ø. Również środowisko piwowarów domowych jest silnie zintegrowane.

Piwo Deep Love powstało w kooperacji AleBrowaru i  Nøgne Ø

Piwo Deep Love powstało w kooperacji AleBrowaru i Nøgne Ø

J jak Jasne pełne.

Jasne pełne oznacza piwo o względnie dużym ekstrakcie początkowym (11-13%). W Polsce większość piw koncernowych może się w ten sposób promować. Oczywiście chodzi też o piwo jasne, koniecznie dolnej fermentacji.

K jak Kategoryzacja

Piwny świat jest tak bogaty, że podział na piwa jasne i ciemne lub słabe i mocne nie jest wystarczający. Trzeba jeszcze określić stopień nachmielenia piwa, odfermentowania oraz rodzaj użytych drożdży. Poza tym istotną rolę odgrywa tradycja. Stąd powstają podziały na style piwne. A jest ich – wg różnych szacunków – od 80 do 130. I ta liczba będzie rosnąć.