5 nietypowych piw – Piwny Blog Day 3.0

W sobotę (22 listopada) odbył się w Warszawie Piwny Blog Day 3.0. Nie będę opisywał relacji z całej konferencji, choć było naprawdę miło i jestem w pełni zadowolony. Natomiast bardzo chciałbym coś napisać o 5 nietypowych piwach, jakie mogliśmy wypić.




Oczywiście były to tylko próbki po około 50 ml, ale to jednak wystarczy, żeby dać jakiś ogólny zarys piwa.

  1. Pietra Bière Ambrée
Źródło zdjęcia: fr.wikipedia.org

Źródło zdjęcia: fr.wikipedia.org

Do dziś jest to dla mnie najbardziej intrygujące piwo ze wszystkich pięciu. Dlaczego? Ponieważ jest to lager, ale tak aromatyczny i ciekawy, że miałem wrażenie picia dobrego bittera lub piwa w stylu brown ale. Wyraźny karmel, orzech jednak nie wziął się znikąd. Otóż do produkcji piwa używa się mączki kasztanowej. Wyszło bardzo ciekawie.

  1. Smokey George od Rittmayera
Źródło zdjęcia: www.highland-circle.de

Źródło zdjęcia: www.highland-circle.de

Pierwsze skojarzenie po zapoznaniu się z aromatem było jedno Smoky Joe. Spalone kable, topiący się asfalt. Ja to akurat uwielbiam. Nieco intrygowało to, że jest to piwo ciemnobursztynowe, ale na pewno nie ciemne . Niemniej jednak fanowska wersja Smoky Joe była bardziej odjechana.

  1. Oak Aged Cranberry Bastard od Hornbeer
Źródło zdjęcia: blog.seniorennet.be

Źródło zdjęcia: blog.seniorennet.be

Kwaśne, ciemne piwo z dodatkiem żurawiny leżakowane w beczkach dębowych lub z dodatkiem płatków dębowych – nie znalazłem dokładnej informacji, jak to w końcu jest. Skoro piwo jest kwaśne, myślę, że jest to wynikiem używania właśnie beczki. Kwasek jest na sporym poziomie.

  1. Hel & Verdoemenis Cuvee od De Molena
Źródło zdjęcia: ink361.com

Źródło zdjęcia: ink361.com

Russian Imperial Stout leżakowany w beczce. Ponad 10% alkoholu, którego nie czuć w aż takim stopniu. Barwa czarna, smolista wręcz. Chyba najlepsze piwo jakie wypiłem podczas Piwnego Blog Daya, wliczając w to również trunki wypite po części oficjalnej. Na etykiecie piwa widnieje napis „Enjoy within 25 years”. Określa to datę przydatności tego RIS-a.

  1. Oude Kriek od Hanssens Artisanaal
Źródło zdjęcia: flickrhivemind.net

Źródło zdjęcia: flickrhivemind.net

Już zapach zapowiada niezłego kwacha. Oprócz tego występuje wyraźny aromat stajni. I piwo rzeczywiście jest bardzo kwaśne. Bardzo ciekawym doświadczeniem było rozprowadzenie napoju po całej jamie ustnej. Polecam!

Categories: Degustacje

Dlaczego piwo nie jest napojem luksusowym? » « Jak powstają piwne style?

4 Comments

  1. Ja tam w risie czułem alkohol bardziej niż wyraźnie, ale ja jestem wyjątkowo wyczulony. Wymieniłem go później na tego krieka. Smokey George w porządku, ale jak sam zauważyłeś, słód wędzony torfem ma dużo większy potencjał. To żurawinowe jakoś mnie w ogóle nie porwało i pamiętam tylko, że było takie i ze smakowało sokiem z żurawiny, natomiast to kasztanowe to dla mnie zagwozdka – do teraz nie jestem w stanie się określić, czy było okej, czy może jednak nie 😉

    • Pietra tak mocno mnie zaintrygowała, że zastanawiam się nad uwarzeniem podobnego piwa w domu 😉 Do tego jeszcze Maciek z No to po piwku mnie podpuszcza.

  2. do kiedy hanssens oude kriek ma termin ważności ? piłem już kilka butelek i 11 posiadam w swoich zbiorach jeszcze (do tego 11 geuze, 11 truskawkowych, i 1 experimental cassis) i dziwi mnie brązowa butelka, bo moje wszystkie są w zielonych

Comments are closed.

Copyright © 2017 Piwny Rap

Theme by Anders NorenUp ↑

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress